Huzurlarınızda E-Cash 


Bugün TM Finansal Teknolojiler çalışma grubunun başkanı  Stephen Lynch 4 üye ile beraber ECASH (Electronic Currency And Secure Hardware Act) adı verilen bir yasa tasarısı sundu. Tasarı ABD Hazinesini (dikkat edin Fed değil) gizliliğin korunması, kişilerin finansal siteme dahil edilmesi ve tüketicinin korunması ile dijital dolar teknolojileri üzerine çalışmakla yetkilendiriyor. Tasarı e-cash'i söyle tanımlamış:

  • Legal tender yani yasal bir ödeme aracı
  • Bearer instrument yani hamiline. Bir başka deyişle account based (hesap bazlı değil) token based olacak. Yani fiziki cüzdanınızı kaybetmeniz gibi e-cash donanımını kaybetmeni durumunda paranız gidiyor.
  • Interoperable yani cari finansal sistemin aktör ve yapı taşları ile uyumlu
  • Fiziki paranın anonimitesi ve güvenliğini replike ediyor
  • Finansal anlamda dışlanmış kesimlerin içeri alınmasına yardımcı oluyor.
  • VE e-cash dijital merkez bankası parası değil. Dmbp ile rekabet içinde de değil.
Yukarıda yazdığım gibi bir donanım ile çalışacak. Kart veya telefon chipi alternatif modeller. Bir "dağınık defter" veya blok zinciri söz konusu değil. Donanım kamu çıkışlı olacağından çifte harcama sorunu olmayacak. Diğerlerinden farkı ne? Ekte hazırladıkları karşılaştırmayı paylaşıyorum. 



Yazılı olarak ise:

1. ABD Doları bazında
2. ABD hükümeti tarafından basılıp garanti altına alınacak
3.Kamunun perakende kullanımına açık
4. Bir ledger veya 3. tarafa gereksinimi yok 
5. Anonim, offline ve p2p çalışıyor.

Elbette her iş görüşmesinde olduğu gibi "neden sizi tercih edelim" diyenler olacaktır. Malum binlerce kripto , onlarca kredi kartı ve onlarca dmbp söz konusu. Cevap olarak:

1. Bankacılık sistemine erişiminiz yoksa
2.Gizliliğe önem veriyor ve verilerinizin izlenmesini/toplanmasını istemiyorsanız
3. Üçüncü tarafın uygulayabileceği bazı yasaklama ve ayrımcılıklara maruz kalmak istemiyorsanız
4. Güvenilir bir internet bağlantısına sahip değilseniz 
5. Düşük gelire sahip olarak yüksek işlem ücretleri ödeyemiyorsanız .

Hazinenin devreye girmesini hem bu konuda geçmiş tecrübeye sahip olması, hem Fed'in perakende işlemlere doğrudan bulaşmak istemeyeceği düşüncesi hem de MB bağımsızlığını paranın gelecekteki modeli değil para politikası etrafında şekillenmesi gerektiğine vurgu yaparak açıklıyorlar.

Bir rakam verilmemiş ancak tavanı olacağı anlaşılıyor. Yani bir milyon dolarlık e-cash ile ortalarda gezmenize izin verilmeyecek. Bu şu anlama geçiliyor. Para tamamen dijitalize olacak ve takip ediliyor hale gelecek. Ufak miktarlar ise e-cash aracılığı ile takipten uzak bir şekilde kullanılabilecek. Fed dijital merkez bankası parası çıkartacak ve gerekirse eksi faizi dikte edecek. Çekler akıllı kontratlar sayesinde hükümetin istediği şekilde/sektörlerde kullanılabilecek. Dünya çok hızlı değişiyor.

Comments

  1. Donanımı kaybedince paranın kaybedilmesi aşırı saçma olmuş onu kullanacağıma bitcoin kağıt cüzdan ya da metamask ya da avax cüzdan filan kullanırım. Kağıt paradan uzaklaşma sebebim şahsen zaten deprem sel yangın sonrası da parama ulaşabilmek, bunun iki yolu var biri banka diğeri kripto ikisine de bu haliyle alternatif olamaz. Bir de Offline iken nasıl p2p çalışıyor pek anlayamadım? Ya da offline olduktan sonra p2p olmasının önemi var mı offline iken zaten merkezi bir sisteme de başka bir kullanıcıya da bağalanamaz ki bundan söz edilebilsin? Saçma sapan birşey olmuş. USDT'nin devlet garantili halini yapmak o kadar mı zor du?

    ReplyDelete
  2. Maalesef heyecan verici olsada paraya müdahale ve gizlilik ilkesinin 3. Taraflarca bilinmesi huzur verici değil

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog