Enflasyonda Tartışılan Detay ve Senaryolar

Fed geçici söylemini terk etmiş olsa da geçici olması muhtemel bazı kalemlerin de direnç gösterdiğine şahit oluyoruz. Önceki gün özel sektörün paylaştığı 2. el araba ihaleleri fiyat endeksinde benzer bir durum gördük. Önceki aya oranla artış momentum kaybetmiş olsa da 2. el araba fiyatlarının daha önce gördüğü hafif geri çekilmeden çıkarak yeni zirveler kaydettiğini görüyoruz  . Cuma günü açıklanacak Kasım verisinde olmasa bile kısa süre içinde bu realite CPI verisine yani tüketiciye de yansıyacaktır:

İkinci el araç ihaleleri ve araç enflasyonu:


Dönem dönem Bloomda navlun fiyatlarında gevşeme haberlerini okuyoruz. Baltic Dry endeksinde görülen geri çekilme de bu haberleri daha ikna edici kılıyor. Ancak bu yıl boyunca dikkat çektiğim Çin kaynaklı navlun sorunu hala devam ediyor. 2. ekte gördüğünüz üzere endeks yeni bir zirve kaydetti.



Cuma günü açıklanacak veride gerçek anlamda önem taşıyacak detayın başında ise konut ve kira kaleminin seyri geliyor. Son aylara kadar enflasyonu tedarik zinciri kaynaklı bir arz sorunu olarak tartıştık. Daha yakın dönemde ise istihdam piyasası-talep ve konut kaynaklı bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu görüyoruz. Cuma günü NFP verisini yorumlarken istihdam kaynaklı sorunun devam ettiğini zaten detaylandırdım. Bu defa da veride konut detayına bakacağız. Ancak unutmamak gerekiyor ki CPI hesabı şu anda görülen sorunu ileride yansıtacak bir metoda sahip. Bugün konuştuğumuz kira vb artışlar yeni sözleşmelerde kendisini gösteriyor. CPI hesabında ise yeni veya eski ayrımı olmadığı için aslında bir ortalama alınıyor diyebiliriz. Dolayısı ile kontrat yenilendiğinde şu anda var olan yüksek fiyatlar CPI konut/kira kalemine daha net yansımış olacak. İkinci bir nokta ise kiralar çok sık değişmediği için veri de her 6 ayda bir toplanır. Daha doğrusunu söylemek gerekirse örneklem "6 panelden (bölge gibi düşünün) oluşur" ve 1. panel için veri Ocak ve Temmuzda 2. panel için Şubat ve Ağustosta vs toplanır . Bu teknik detay nedeni ile gelişmelerin tam olarak CPI'ya yansıması yine 6 ay gecikmeli olur. Bu nedenle CPI analizleri özellikle konut ve kira kalemine odaklanıyor.

Bu da kredi piyasalarına henüz yeni yansıyan bir tehlikeyi ciddiye almamız gerektiğini düşündürüyor. Faiz artışı için ağırlıklı Temmuz ayını fiyatlayan piyasanın bir bölümü Mart ayına kaydı bile. Neden? Çünkü Fed'in gecikmiş olduğunu düşünüyor. Ben de QE'nin hızlı sonlandırılmasının enflasyonla mücadele kapsamı altında bir adım olduğunu ve yeterli olacağını düşünmüyorum. Kısa vadeli faizlerin yukarı gitmeye devam etmesi için bilanço büyümesinin sonlandırılması ve hatta faiz artışı gerekiyor. Son ekte yukarıda beyaz renkle kko ve sarı renkte reel Fed faiz oranlarını görüyorsunuz. Alt panel ise reel faiz oranlarında da kendisini gösteren CPI. Büyümenin normalleştiği (kko) ve sadece arz değil talep kanallı enflasyonun da kendisini gösterdiği bir ortamda Fed'in reel faizleri bu kadar düşük tutması kabullenemez. Önceki döngülerde de benzeri olmayan bir durum bu:


Piyasada konuşulmaya başlayan bir senaryoya göre Fed hızlı başlayacak ve daha sonra gelişmelere bağlı olarak kervanı yolda düzecek. Yani tedarik zincirinde sorunlar çözülür, ham madde fiyatları geriler, Çin yavaşlar, verimlilik artar , dolar kuvvetlenir vb gelişmelerle enflasyon baskısı azalırsa 2022'de sert artışlara gideceği düşünülen Fed sene sonunda 2 faiz artışı ile ilk turu tamamlayacak. Yok bu dinamikler gerçekleşmez veya gerçekleştiğinde enflasyon üzerinde etkisi umulandan az olursa şu anda fiyatlandığı gibi 3 ve hatta 4 faiz artışı söz konusu olacak. Bu durum fiyatlanıyor mu? Hayır, o nedenle de S&P'de 4350 ve 4100 kırmızı çizgimiz. Kırılmadığı sürece sorun yok. Kırılırsa bildiğimiz daha doğrusu alıştığımız her şeyi baştan tartışmamız gerekecek. 


Comments

Popular posts from this blog